Kreu i qeverisë Edi Rama gjatë fjalës në 100-vjetorin e Bibliotekës Kombëtare u shpreh se në kohën kur ishte student në Liceun Artistik shkonte bashkë me shokët e tij në bibliotekë duke bërë ndihmës-pastruesin për të marrë sanduiçë , për të pasur kështu që të lexonin vjedhurazi atë që asokohe quhej “arti i ndaluar”.

“Ky revolucion është një mundësi për të hapur bibliotekën me mbi 1 milionë dritaret kudo të jetë dhe kështu aksesi në këtë thesar do të jetë global nga të gjithë ata që janë të lindur këtu dhe ata që jetojnë në botë, nga ana që janë të lidhur me atë që është shkruar këtu dhe nga fëmijët tanë që mund të rriten ndryshe nga ne. Më kujtohet kur shkonin në Bibliotekën Kombëtare kur ishin në Liceun Artistik dhe ofroheshim për të bërë ndihmës pastruesin kur mbyllej salla e madhe  e lexuesit që të merrnin si një sanduiç dhe ta konsumonim në këmbë me një libër të ndaluar nga ato të artit asokohe të mallkuar të rezervuar të impresionistëve apo kubistëve dhe ishte një kontakt i jashtëzakonshëm dhe erotik me librin që mbetej thellë në mendje dhe në zemër dhe mezi prisnin të ktheheshin përsëri të sistemonim tavolinat e dhe duke lehtësuar ato zonjat dhe duke shpresuar të dilte ndonjë sanduiç tjetër nga sporteli dhe ta konsumonim me një uri të jashtëzakonshme.

Konsumi funksiononte si një skaner që i mblidhte ato imazhe dhe i regjistronte.  Liria për të pasur aty librin bën efektin e kundërt se nuk po shkoj sot se aty e kam nesër. Mundësia për ta pasur e bën qenien më pak të interesuar për të marrë nga libri gjithçka ashtu si merrnim ne nga arti i ndaluar. Prandaj mendoj që hapja e dritareve për të aksesuar bibliotekën dhe mundësia për të ndjekur librat në çdo orë është një detyrim i madh dhe një mundësi për ata që do duan të lidhin jetën me librin. Është një dilemë e madhe nëse libri do mbajë mbyllur të gjithë djajtë që lëvizin në rrjetet sociale me sanduiçe sintentike që nuk ngjajnë fare me ato sanduiçet tona që ishin gjithë jetë”, tha Rama.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here