Administrata e Presidentit Joe Biden ka zhvilluar bisedime të fshehta me më shumë vende sesa ato që ishin bërë publike për të siguruara marrëveshje, me qëëllim strehimin e përkohshëm të afganëve, që kanë punuar me forcat amerikane në Afganistan, kanë deklaruar katër zyrtarë amerikanë për agjencinë Reuters.

Diskutimet e pa raportuara më parë janë Kosova dhe Shqipëria. Admiministrata e Biden nga diskutuar me këro dy vende, duke arritur marrëveshje për të strehuar afganët nga hakmarrja talebane, derisa të përfundojë procesi i miratimit të vizave të tyre amerikane.

Vendet e thera me të vilat po negocion SHBA janë edhe Kazakistani, Taxhikistani dhe Uzbekistani.

Dy zyrtarë amerikanë, duke folur në kushte anonimiteti, thanë se vendet ishin në mëdyshje për të marrë afganët për shkak të shqetësimeve në lidhje me cilësinë e verifikimit të sigurisë dhe kontrollit shëndetësor për COVID-19 para se të lejoheshin të fluturonin.

Sipas Reuters, Shtetet e Bashkuara i kanë ofruar Kosovës koncesione ekonomike dhe politike për marrjen e disa mijëra afganëve, por ka shqetësim në Uashington për aftësinë e saj për të strehuar afganët, thanë burimet.

Ministria e jashtme në Kosovë nuk iu përgjigj kërkesës për koment. Po ashtu ambasadat e Shqipërisë, Kazakistanit, Taxhikistanit dhe Uzbekistanit nuk iu përgjigjën menjëherë një kërkese për koment, raporton Reuters.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here