Të ziera apo të skuqura, gjithashtu edhe në shumë mënyra të tjera, vezët janë një ushqim i përsosur.
”Ato përmbajnë proteina të shoqëruara me yndyra (45% të ngopura, pjesa tjetër të pangopura), kripëra minerale dhe vitamina, veçanërisht vitaminë A”, shkruan focus.it.
Megjithatë, në të verdhën e saj ka shumë kolesterol (rreth 300 miligramë).
Dy studime kanë krijuar gjithashtu konfuzion të mëtejshëm midis konsumatorëve.
Në vitin 2018, një studim i botuar në ”American Journal of Clinical Nutrition” duke argumentuar se konsumimi i 12 vezëve në javë për një vit të plotë nuk shkaktonte rritje të rrezikut kardiovaskular.
Më pas, në vitin 2019, një studim i Universitetit Northwestern deklaroi të kundërtën.
Edhe vetëm tre deri në katër vezë në javë shkaktojnë një rritje prej 8% të rrezikut kardiovaskular (dhe një rrezik 6% të vdekjes).
Kështu që?
“Në fakt, studimi më i fundit shpjegon se është konsumimi i të gjitha ushqimeve me nivele të larta të kolesterolit, jo vetëm i vezëve, është ai që rrit rrezikun kardiovaskular”, komenton dietologia Stefania Ruggeri e Qendrës Kërkimore të Ushqimit dhe Ushqyerjes të CREA.
“Nëse ne i përjashtojmë vezët nga dieta, por hamë ushqime të tjera që përmbajnë kolesterol si mishi i kuq dhe gjalpi rreziku për shëndetin është saktësisht i njëjtë. Ajo që ka rëndësi është të mbani nën kontroll nivelet e kolesterolit duke ndjekur një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar dhe duke praktikuar aktivitet fizik të rregullt – kështu mund të hani me siguri tre ose katër vezë në javë”, shton ajo.
”Sot e dimë se nuk është kolesteroli dietik ai që vret. Ajo që ka rëndësi është reduktimi i sintezës së tij nga mëlçia dhe kjo arrihet duke ndjekur një dietë të ekuilibruar të pasur me fibra dhe antioksidantë. Për më tepër, kolesteroli është i dëmshëm në qarkullimin e gjakut, veçanërisht nëse oksidohet, dhe veza është shumë e pasur me karotenoidë që parandalon oksidimin e tij. Prandaj, katër vezët në javë, siç sugjerohen për dietën mesdhetare, janë mjaft të arsyeshme”, thekson Enzo Spisni, profesor i fiziologjisë së të ushqyerit në Universitetin e Bolonjës.