Në një studim, Shoqata Amerikane e Zemrës zbuloi se konsumimi i pakët i arrorëve rrit shanset për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare. Ndër arrorët, bajamet janë të preferuarat jo vetëm për shijen e tyre, por edhe për përfitimet e tyre.
1.Reduktoni aknet.
Sipas këtij studimi, pacientët me puçrra të mëdha kishin rreth 9% më pak vitaminë E në rrjedhën e tyre të gjakut. Ngrënia e bajameve për të përmirësuar problemet e lëkurës është një kurë tradicionale e vjetër e Lindjes së Mesme që u mbështet nga shkenca. Bajamet janë plot me vitaminë E dhe antioksidantë që mund t’ju ndihmojnë të kuroni puçrrat dhe rinovoni lëkurën tuaj.
2.Ndihmon për trajtimin e diabetit.
Ky studim tregoi se pacientët që vuajnë nga diabeti i tipit 2 ka gjasa të shohin që gjendja e tyre fizike përmirësohet duke ngrënë bajame në baza ditore. Jo vetëm që ato ndihmojnë në bllokimin e arterieve duke ulur “kolesterolin e keq”, por ato gjithashtu kontribuojnë në uljen e nivelit të sheqerit në gjak falë mineraleve të tyre.
3.Ndihmojnë për t’u rikuperuar nga lindja.
India ka një traditë të gjatë të ngrënies së bajameve si një ilaç natyral për të rregulluar rrjedhën e zorrëve dhe për të fituar energji. Bajamet janë një përbërës thelbësor në dietat indiane dhe shpesh u rekomandohen grave pas lindjes për t’i ndihmuar ato të shërohen shpejt dhe të shmangin shenjat e strijave.
4.Bajamet i bëjnë fëmijët më të zgjuar
Siç u përmend më parë në këtë artikull, bajamet mund të përmirësojnë aktivitetin e trurit. Ngrënia e 74 gramë bajameve në javë mund ta bëjë fëmijën tuaj më të zgjuar, sipas një studimi të kryer nga shkencëtarët spanjollë që vëzhguan 2,208 gra shtatzëna. Fëmijët u monitoruan kur ishin 1, 5 dhe 8 vjeç. Fëmijët, nënat e të cilëve hanin bajame gjatë shtatëzanisë arritën më shumë pikë në testet e tyre të inteligjencës.
Bonus: bajame të papërpunuara, të njomura apo të pjekura?
Edhe bajamet e papjekura dhe ato të pjekura përmbajnë të njëjtat lëndë ushqyese dhe kështu, kanë të njëjtat përfitime. Nga ana tjetër, bajamet e njoma ose bajamet e qëruara më herët mund të ndihmojnë në uljen e nveleve të lëndëve ushqyese.