Një miksim i vaksinimit me dozën e parë të AstraZeneca, ndjekur nga një dozë nxitëse e Pfizer, ka rritur nivelet e antitrupave neutralizues të Covid-16 6 herë më shumë krahasuar me 2 doza të AstraZeneca, sipas një studimi në Korenë e Jugut. Studimi përfshinte 499 punonjës të shëndetësisë, me 100 që morën dozat mikse, 200 me regjimiin e plotë të Pfizer dhe pjesa e mbetur me 2 doza të AstraZeneca.

Të gjithë kishin antitrupa neutralizues, që parandalojnë virusin që të hyjë në qeliza e të replikohet dhe rezultati i përzierjes të vaksinave tregoi sasi të ngjashme të antitrupave me grupin që mori 2 doza të Pfizer. Një studim britanik në muajin e kaluar tregoi të njejtat rezultate, me një dozë të AstraZeneca ndjekur nga Pfizer që prodhoi reagimin më të mirë të qelizave T, dhe nivel më të lartë të antitrupave se një dozë e Pfizer ndjekur nga AstraZeneca.

Të dhënat ofrojnë mbështetje të mëtejshme për vendimet e disa vendeve për të ofruar alternativa ndaj dozës së dytë të AstraZeneca, pasi vaksina u lidhej me raste të mpiksjes së gjakut. Studimi korean analizoi gjithashtu aktivitetin neturalizues kundër varianteve shqetësese, sipas Agjencisë së Parandalimit dhe Kontrollit të Sëmundjeve në vend. Asnjë prej grupeve nuk pati reduktim të aktivitetit neutralizues kundër variantit Alfa, të identifikuar fillimisht në britani, por netarlizimi ra me 2.5 deri në 6 herë kujndër varianteve Beta, Gamma dhe Delta, të zbuluar në Afrikën e Jugut, Brazil dhe Indi në mënyrë respektive.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here