Koliti ulçeroz është një sëmundje inflamatore që prek zorrët ku shkakton plagë të ndryshme në pjesën e brendshme të tyre, e cila shkakton dhimbje, fryrje dhe diare. Sëmundja ka tendencën të përkeqësohet me konsumin e disa ushqimeve specifike, të cilat i kemi renditur më poshtë:
1. Fasulet
Bishtajoret dhe fasulet kanë shumë fibër dhe shkaktojnë fryrje. Ato nuk përbëjnë ushqimin ideal për dikë që vuan nga koliti.
2. Kafeja dhe çaji
Kafeja mund të vështirësojë menaxhimin e simptomave të kolitit. E njëjta gjë vlen edhe për çajin dhe pijet me kafeinë apo ato energjike.
3. Produktet e bulmetit
Produktet e bulmetit shkaktojnë ose përkeqësojnë simptomat e kolitit. Por kjo nuk do të thotë që duhet të qëndroni larg qumështit.
4. Misri dhe kërpudhat
Misri dhe kërpudhat treten me vështirësi, thonë ekspertët. Pavarësisht intensitetit të përtypjes, misrat sërish arrijnë të shkaktojnë irritim të zorrëve dhe diare në rastet e njerëzve që vuajnë nga koliti.
5. Mishi me dhjamë
Mishi me dhjamë është një produkt që duhet t’i qëndroni larg. Më mirë zgjidhni produkte mishi pa dhjamë sepse ky i fundit arrin të përkeqësojë simptomat.
6. Ushqimet kremoze
Salcat e ndryshme dhe majoneza munden që ndonjëherë të shkaktojnë ose nxisin simptomat e kolitit ulçeroz.
7. Çokollata
Sheqeri dhe kafeina, janë dy nga përbërësit dominantë të çokollatës që mund të rrisin problemet tek njerëzit që vuajnë nga koliti.
8. Alkooli
Alkooli ka një ndikim shumë dimensional tek organizmi. Në përgjithësi ai stimulon zorrët dhe shkakton diare. Megjithatë ju sërish mund ta konsumoni në sasi të vogla.
9. Pijet e gazuara
Pijet e gazuara përmbajnë kafeinë, sheqerna dhe ëmbëlsues artificialë që shtojnë lëvizjet e zorrëve. Bulëzat mund të shkaktojnë kontraktime dhe ndjesinë e fryrjes.
10. Qepët
Qepët janë gjithashtu të vështira për t’u tretur. Prjini hollë dhe gatuajini mirë ose mund t’i përdorni për t’i dhënë aromë ushqimeve si supa.