Ndoshta, pasi të lexoni se si prodhohen disa produkte që ne propozojmë në këtë artikull, ju do të bëni pa to, ose do të luftoni për t’i blerë ato përsëri. Shpesh, në fakt, ushqimet që pëlqejmë më së shumti, bëhen me një sasi aromash artificiale dhe produkte që janë të këqija për trupin tonë. Këtu janë 5 ushqime të dëmshme:
1.Karamelet e buta
Le të flasim për ato ëmbëlsira me një konsistencë të butë, përbërë kryesisht nga niseshte me sheqer dhe misër. Aditivët artificialë kurrë nuk mungojnë dhe këto janë bërë me pelte të kafshëve, kolagjenit që rrjedhin nga kockat e lëkurës dhe të kafshëve, sidomos derri. Natyrisht, një vegjetarian i bindur nuk do të hante kurrë një karamele.
2.Akullore me vanilje
Ajo që ju perceptoni si aromë “vanilje” është diçka e quajtur castoreum, një sekrecion që rrjedh nga gjëndrat anale të kastorit e cila përdoret edhe në parfumeri.
3.Birrë
“Përbërësi sekret” i birrës, është një kolagjen natyral që rrjedh nga fshikëza e notit të peshkut, organi me të cilin ata kontrollojnë lundrimin duke fryrë dhe duke deflatuar vetë fshikëzën. Është shumë e pranishme në shumë birra industriale.
4.Ëmbëlsira me ngjyrë të kuqe
Ngjyra e kuqe nuk është për shkak të përbërësve të pranishëm brenda (lulushtrydhe, portokalli i kuq …), por është marrë nga një ngjyrosje ushqimore që nga ana tjetër është nxjerrë nga cochineal, një insekt që sulmon bimët. Megjithatë, me kalimin e kohës shumë kompani kanë përjashtuar këtë ngjyrë nga përbërësit, si për pasojat e dyshuara shëndetësore dhe për një çështje të respektimit të kafshëve.
5.Pije energjike
Energjia që japin këto pije vjen nga taurina sintetike që mund të shkaktojë embolizëm, migrenë dhe stres. Përveç kësaj, aspartame, një ëmbëlsues jo kalorik që është shoqëruar me leuçemi, përdoret gjithashtu për të bërë pije energjike.