Të gjithë kemi mundësi të kemi përjetuar atë dhimbje të mprehtë, goditëse në gjoks, që mezi na lejon të marrim frymë.

Edhe pse zgjat vetëm disa sekonda, sikleti është e mjaftueshme për të imobilizuar ju dhe në disa raste, të shkaktojë shqetësime serioze.

Sindromi i kapjes precordiale

Ky është emri mjekësor i dhënë ndjesisë së mprehtë që disa ngatërrojnë për një sulm në zemër. Është gjithashtu e njohur si binjakja Texidor. Është një dhimbje që ndodhet në gjoks dhe shfaqet në pjesën e përparme të zemrës, kjo është arsyeja pse quhet precordial.

Çfarë e shkakton atë?

Ndërsa ndjesia në vetvete është shumë e bezdisshme dhe afër zonës së zemrës, nuk do të thotë se ka ndonjë problem me atë organ. Çfarë ndodh është, pleura (membrana që mbulon disa organe siç është diafragma) shtyp ose fërkon (dhe për këtë arsye irriton) nervat që janë afër kafazit të brinjëve, kjo është arsyeja pse dhimbja mund të fillojë në muret e gjoksit ose në zonën e brinjët, madje edhe në gjendje pasiviteti.

Një telash shqetësues

Meqenëse sindroma e kapjes parakusht është më e zakonshme tek fëmijët dhe adoleshentët, është shumë e zakonshme që herën e parë që fëmija të përjetojë këtë dhimbje të pashpjegueshme dhe akute në zonën e zemrës, prindërit shqetësohen për mundësinë që diçka të mos jetë në rregull me zemrën e fëmijës së tyre. Prandaj, sfida kryesore e mjekut është të analizojë simptomat dhe të rishikojë historinë e pacientit për të përjashtuar çdo gjendje të zemrës ose probleme të tjera që kërkojnë trajtim.

Si ta ndihmojmë

Edhe pse është shumë e pakëndshme, sindromi i kapjes parakusht nuk është një urgjencë mjekësore. Përpjekja për të marrë frymë thellë në atë kohë është e ndërlikuar, por ndihmon që dhimbja të largohet më shpejt; duhet të kemi në mendje se disa njerëz mund të ndjejnë marramendje nga përpjekja dhe hiperventilimi.

Po kështu, këshillohet që të ndryshoni pozicionin. Për shembull, drejtohuni nëse keni qenë të kapur ose bëni një masazh në zonën e dhimbshme derisa të ndjeheni lehtësim i cili zakonisht zgjat rreth një minutë. Fatkeqësisht, pasi kjo është një ngjarje e izoluar pa ndonjë shkak të dukshëm (sepse mund të ndodhë nëse jeni duke pushuar ose në lëvizje), nuk ka asnjë mënyrë për ta parandaluar atë.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here