Mjeku infeksionit Tritan Kalo ka folur mbrëmjen e sotme në “Provokacija” për situatën e pandemisë. Kalo tha se virusi ka një kohështrirje më të gjatë, ndërsa shtoi se ka një presion të shtuar për kujdesin që duhet treguar ndaj tij.

Kalo tha se sistemi imuntar ka të bëjë me sitemin e vaksinimit. Ai shpjegoi se vendi ynë ka një popullatë realtivisht të re me një terren që na favorizon. Sipas tij struktura e ushqimit bazohet në ushqimin proteinik dhe në këtë mënyrë proteinat janë ato që shërbejnë për të mbajtur gjallë imunitetin.

Një ndër faktorët që përmendi mjeku infeksionist ishte edhe ai klimatik duke u bërë në këtë mënyrë edhe aletatët në luftën e kësaj pandemi.

“E para barrierë imunologjike që preket është barriera e tubit tretës. Nëse fëmija nuk kontakton me mjedisin që e rrethon nuk krijon rezistencë. Mënyra e vaksinimit, imunizimit të popullatës, ushqyerjes dhe sjelljes ndaj mjedisit që na rrethon janë shumë të rëndësishme”, u shpreh Kalo.

I ndalur të çështja e duhanpirësve, Kalo tha se jane disa formula bazë që duhet të zbatohen.

“Nuk është e thënë se duhapirësit janë më pak të prekur, dhe për këtë shkak duhet neglizhuar, pasi virusi edhe pse është më pak i depërtueshëm për mushkëritë e tyre, ka ndodhur që ky virus ka prekur zemrën. Në raport me pjesën tjetër të Evropës kemi numrin më të vogël të vdekjeve. Masat e shtrëngimit u morën më herët, pasi nuk kanë një sistem shëndetësor të krahasueshëm me vende të tjera si Itali, Franca, Gjermania. Duke pasur një “frikë të kolapsit” dhe për të mos bllokuar sistemin shëndetësor, u pa e nevojshme marrja e masave më herët. Tek ne rastet e para pavarësisht se mund të kenë filluar më herët, rasti zyrtar janë marrë të shtruarit e parë 8-9 mars. Na u dha mundësia të përgatitej si duhet infrastruktura njerëzore dhe marrja e masave paraprakisht bëri që sistemi të mirëfunksiononte. U përgatit struktura edhe që dializza si proces të funksiononte. Unë jam brenda sistemit që punoj çdo ditë, nuk ka burim të dytë informimi, Nuk ka arsye që ne të manipulojmë shifrat. Është e pamundur që të bëhet manipulimi me shifrat. Për të shmangur disa pëgjegjësi të mosfunksionimit të sistemit, të mosmirëmenaxhimit hedhin në kurriz vdekje të COVID-19 dhe ato që nuk janë lidhur direkt. Tek ne ka ndodhur një raport që nuk e ka bota. Tek ne ka shumë mjekë specialistë, dhe tani është një kohë që ka pak punë për specialistët. Dhe në këtë mënyrë ka edhe reagime kritike për këtë situatë pandemie”, tha Kalo.

Gjatë intervistës mjeku infeksionist foli edhe për respektimin e masave të marra për parandalimin e koronavirusit.

“Ndërgjegjësimi i popullatës i bërë gradualisht e pati efektin e tij, por problemi është të mos e neglizhojmë sepse koronavirusi është në prag të derës. Deri në momentit e një vaksine, detyrimisht në kontaktet graduale popullata do të ndërtojë imunitetin. Që një vaksinë të bëhet e vlefshme për tregun duhet të kalojë disa faza, shifra konkrete ende nuk ka.”

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here