TO GO WITH AFP STORY BY CEDRIC SIMON - A picture shows the building of the Ecole Nationale d'Administration (National School of Administration) (ENA) on January 14, 2013 in Strasbourg, eastern France. The National School of Administration, the most prestigious of French graduate schools was created in 1945 by Charles de Gaulle to democratise access to the senior civil service. AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG (Photo by PATRICK HERTZOG / AFP)

Emmanuel Macron do të mbyllë e Ecole Nationale d’Administration, shkolla elitare franceze që përfundojnë udhëheqësit e vendit. E njohur si ENA, Grande École ka qenë shtëpia për shërbimin civil të lartë të Francës dhe një rrugë për të shkuar në pushtet. Katër presidentë francezë, përfshirë Macron, kanë kaluar nëpër dyert e tij ashtu si dhjetëra ministra dhe udhëheqës biznesi.

Sidoqoftë, kolegji është bërë shënjestër e zemërimit populist. Provimet e pranimit janë jashtëzakonisht të vështira dhe marrja e ENA dominohet nga studentë me prejardhje të privilegjuar.

Kreu i Elizesë ka bërë të ditur se në shkollë pranohen më pak se 100 studentë në vit. Në muajin shkurt Macron u shpreh se është koha për t’i hapur studentëve që kërkojnë të bëhen në të ardhmen udhëheqës kolegjet më të larta, qoftë edhe ata që kanë prejardhje nga vendet e tjera.

Ai shprehu keqardhje për gjendjen aktuale të lëvizshmërisë sociale në Francë, duke thënë se ishte më keq se 50 vjet më parë. Autoritetet në ENA kanë thënë se profili socio-ekonomik i shkollës është më i mirë se në disa prej institucioneve të tjera elitare të arsimit të lartë, por kritikët kanë deklaruar se kolegji po i shkel studentët.

ENA u krijua në Strasburg në 1945 nga presidenti i atëhershëm Charles de Gaulle, për të rindërtuar një shtet modern francez. Studentët ambiciozë kalojnë vite duke u përgatitur për provimet e ENA-s, të cilat i testojnë ato në tema, përfshirë ekonominë, drejtësinë dhe marrëdhëniet ndërkombëtare. 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here