Uma Naidoo, drejtore e në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts dhe mjeke në Shkollën Mjekësore të Universitetit të Harvardit është vlerësuar si pioniere në fushën e psikiatrisë nutricionale dhe përvoja e saj e çmuar është përmbledhur në faqet e librit “This is Your Brain on Food” në të cilin ajo shpjegon marrëdhënien midis shëndetit mendor dhe ushqimeve që konsumojmë.
Sipas Naidoo, një plan i personalizuar ushqimor mund të kontribuojë në mënyrë efektive në shëndetin e mirë të trurit, pasi ajo që hamë përveç trupit ndikon ndjeshëm në tru dhe humor.
Për këtë qëllim Naidoo sugjeron grupin e vitaminave B, mungesa e të cilit lidhet me depresionin, çmendurinë dhe paaftësinë intelektuale.
Ushqimet
Me vezë : Vezët janë një ushqim i pasur me lëndë ushqyese me pak kalori. Ato ofrojnë sasi të mjaftueshme të vitaminës D, zinkut, kalciumit dhe të gjitha vitaminave B. Shumë nga lëndët ushqyese në vezë gjenden ekskluzivisht në të verdhën e vezëve, ndërsa e bardha përmban kryesisht proteina.
Kosi: Kosi është i pasur me vitaminë B2 dhe B12, si dhe me probiotikë natyralë, të cilët mbështesin shëndetin e zorrëve, si dhe shëndetin mendor. Kosi i thjeshtë grek përmban proteina të shtuara.
Bishtajoret: Të gjitha bishtajoret kanë vlera të mëdha ushqyese. Është një burim i pasur i karbohidrateve komplekse, aminoacideve, fibrave, vitaminave dhe elementëve gjurmë. Ato ndihmojnë në rritjen e humorit dhe shëndetit të trurit dhe janë një burim i shkëlqyer i B9 dhe sasive të vogla të B1, B2, B3, B5 dhe B6.
Salmoni: Salmoni është i pasur me të gjitha vitaminat B, veçanërisht B2, B3, B6 dhe B12. Përveç kësaj, është një nga burimet më të mira të acideve yndyrore omega-3, të vlefshme për trupin, të cilat krijojnë një mburojë mbrojtëse natyrore kundër sëmundjeve degjenerative.
Farë luledielli: Farat e lulediellit janë një nga burimet më të mira bimore të vitaminës B5. Vetëm 30 gramë fara luledielli sigurojnë 20% të vlerës së rekomanduar ditore të B5. Është një burim i mirë i fosforit, magnezit, hekurit, kalciumit, kaliumit, proteinës së vitaminës E dhe përmban elementë gjurmë, zink, mangan, bakër, krom dhe karotinë, si dhe acide yndyrore të pangopura dhe të pangopura.
Zarzavatet me gjethe : Ato janë të pasura me fibra, të cilat ndihmojnë në kontrollin e kolesterolit dhe presionit të gjakut, ndihmojnë në rregullimin e sheqerit në gjak dhe ju bëjnë të ndiheni të ngopur. Zarzavatet me gjethe si spinaqi, drithi dhe lakra jeshile janë burime të shkëlqyera të vitaminës B9.
Kompleksi B
Tetë vitaminat B kontribuojnë në shëndet në mënyra të ndryshme dhe mund të gjenden në një gamë të gjerë ushqimesh.
Vitamina B1: E njohur si tiaminë, mjaftueshmëria e saj është jetike për funksionin bazë të qelizave dhe metabolizmin e lëndëve ushqyese.
Vitamina B2 : B2 punon duke forcuar enzimat në qeliza.
Vitamina B3 : E njohur edhe si niacinë, vitamina B3 i siguron trupit mbrojtje antioksiduese dhe ndihmon metabolizmin dhe sistemin nervor të funksionojnë siç duhet.
Vitamina B5 : B5 është thelbësore për prodhimin e koenzimës A, e cila ndihmon enzimat e trupit të prodhojnë dhe shpërbëjnë acidet yndyrore për energji.
Vitamina B6 : B6 ka një rol të rëndësishëm në metabolizmin e proteinave dhe yndyrave dietike, por edhe në prodhimin e energjisë, proliferimin e qelizave, funksionimin e sistemit nervor qendror dhe hematopoiezën.
Vitamina B7 : Përdoret në shumë procese metabolike. Shndërron ushqimin në energji, ndërkohë që siguron funksionimin e duhur të mëlçisë, sistemit nervor, shikimit, forcon dhe hidraton flokët dhe lëkurën dhe mund të ndihmojë në ruajtjen e niveleve të qëndrueshme të glukozës në gjak.
Vitamina B9 : E njohur zakonisht si acid folik, është një suplement popullor dhe vitaminë thelbësore për të mbështetur shëndetin e trurit dhe neurologjik, funksionin optimal të neurotransmetuesve dhe shëndetin e ekuilibruar psikologjik, ndërsa ndihmon në detoksifikimin qelizor.
Vitamina B12: Vitamina B12 është e nevojshme për funksionimin normal të sistemit nervor, për prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe sintezën e ADN-së.