Shkenca sqaron pse disa gra lindin vetëm djem ose vetëm vajza:

1. Është e pamundur të kesh një gjen “vajzë” ose “djalë” të pazbuluar.

Ndërsa shumica e familjeve kanë një raport të çekuilibruar seksi, prindërit e tjerë nuk mund të krijojnë djem ose vajza, dhe madje disa besojnë se gjenet e vajzave ose djemve “drejtojnë familjen”. Por studiuesit ende nuk kanë gjetur asnjë copë provë që vërteton nëse disa familje mund të kenë vetëm meshkuj ose femra për shkak të gjeneve të tyre. Në një moment, shkencëtarët mund të ndryshojnë mendimin e tyre, por për tani, nuk ka asnjë mënyrë që gjenet e familjes suaj të mund të kenë një efekt nëse do të keni fëmijë vetëm të një gjinie.

2. Gjinia përcaktohet nga babai.

Ndërsa disa njerëz besojnë se gjinia e një fëmije varet nga nëna sepse ajo është ajo që e mbart atë, në të vërtetë, është në duart e babait. Meqenëse spermatozoidi mbart kromozome për të dy gjinitë, disa spermatozoide mbajnë kromozome X për vajzat, ndërsa të tjerët mbajnë kromozome Y për djemtë. Ndërsa një grua mbart 2 kromozome X, gjinia e një të porsalinduri varet nga spermatozoza (X ose Y) që hyn në vezën femërore.

3.Në kohë stresi, foshnjat femra janë më të zakonshme.

Sidoqoftë, shkencëtarët kanë gjetur disa faktorë që mund të ndikojnë në gjini. Është provuar që pas periudhave stresuese, si fatkeqësitë natyrore, raporti i gjinisë do të ndryshojë, duke pasur më shumë vajza të porsalindura. Kjo mund të jetë për shkak të stresit që i janë ekspozuar nënat e ardhshme.

4. Ngrënia e ushqimit specifik mund të çojë në shanse më të mëdha për të pasur një vajzë.

Është vërtetuar se ngrënia e disa ushqimeve rrit shanset e krijimit të një vajze. Për shembull, ulja e kripës dhe ngrënia e shumë produkteve të qumështit mund të rrisin shanset për të pasur një vajzë. Nga ana tjetër, nënat dietat e të cilave janë plot me ushqime të pasura me natrium dhe kalium ka më shumë të ngjarë të lindin djem.

5. Zakonisht nëse një nënë ka fëmijë vetëm të një gjinie, është thjesht një rastësi.

Dihet me siguri që ekuilibri gjinor ka qëndruar i njëjtë për shekuj, dhe nuk ka aspekte që mund ta ndryshojnë atë në mënyrë të konsiderueshme. Familjet që kanë shumë fëmijë të së njëjtës gjini janë të rralla, por mund të shpjegohen statistikisht. Secili fëmijë ka 50% mundësi të jetë djalë apo vajzë. Kështu, për shembull, për 3 fëmijë, shansi që të gjithë të jenë meshkuj është: 0,5 X 0,5 X 0,5 = 0,125, ose 12,5%.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here